Hoe kies je een goede OR-trainer?

Er komen steeds meer spelers op de markt die trainingen aanbieden aan ondernemingsraden. Dit is ook niet zo verwonderlijk, met het wegvallen van de GBIO-bijdrage is de OR-trainingsmarkt als het ware open gegooid. kiezenVoor de klant is dit een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat er makkelijker ‘geshopt’ kan worden en de onderhandelingspositie van de klant verstevigd is. Het nadeel is het overweldigende aanbod waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Prijs versus kwaliteit
Prijs is één ding, maar hoe zit het met de kwaliteit? Het GBIO bood toch altijd wel een zekerheid van goede kwaliteit van de aangesloten trainingsbureaus. Natuurlijk vervalt die kwaliteit niet met de afschaffing van het GBIO, maar je wilt bij het ‘shoppen’ ook een indicatie hebben van de kwaliteit van de ZZP-er of van andere, niet eerder aangesloten trainingsbureaus.

Kennis en Kunde van de trainer
Om de klant inzicht te geven in het kwaliteitsniveau van de trainer, is het register voor MZ-opleiders opgericht waar goed opgeleide en ervaren medezeggenschapstrainers zich, na een positief afgeronde audit, bij aan kunnen sluiten. Door eenvoudig de naam van de beoogde trainer op deze site in te tikken, kun je nagaan of de trainer de juiste kennis, vaardigheden en kwaliteiten biedt die vereist zijn om een goede OR-training te geven.

Professionaliteit in de bedrijfsvoering
Naast kennis en ervaring verwacht je als klant ook een betrouwbare en zorgvuldige bedrijfsvoering bij de boeking van de training. Voor klanten speelt deze vraag vaak een grotere rol bij ZZP-ers, dan bij een groot trainingsbureau. Maar dit is niet helemaal terecht, een goede ZZP-er heeft zijn zaken dik op orde. Zowel vóór, als achter de schermen. Om dit voor de klant inzichtelijk te maken bestaat het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Via een degelijke audit wordt de bedrijfsvoering van de instantie of persoon getoetst op zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid. Je kunt dit register vrijblijvend raadplegen.

Mensenwerk
Kortom de professionaliteit, kennis en didactische vaardigheden van de trainer moeten in orde zijn, daar bestaat geen twijfel over. Maar het geven van een OR-training blijft mensenwerk. Een trainer past bij je, of niet. Plan daarom altijd een kennismakingsgesprek met de trainer in, zodat je zeker weet dat de ‘klik’ er is en de OR een prettige training tegemoet gaat.