Meerten Verhoffstraat 5, 4811AR, Breda
06 22 49 15 96
Jolka.Jacobs@hoofdzakelijk.com

Effectieve en efficiënte OR vergaderingen: 3 tips

3 Tips voor een effectieve en efficiënte OR vergaderingen die resulteren in tijdwinst, meer output en OR-werkplezier.

Als OR-lid vergader je veel. Je hebt OR vergaderingen, OV vergaderingen, vaak ook nog informeel overleg en commissievergaderingen. Daarbij is het de bedoeling dat dát allemaal onder werktijd gebeurd. Het zou fijn zijn als die vergaderingen effectief en efficiënt verlopen, want er staat nog meer op je To-do-list van je werkdag. 4 tips voor effectieve en efficiënte OR vergaderingen lees je hier.

Tip 1 Bereid je voor
Onvoorbereid op een OR vergadering komen kost tijd en het haalt het niveau van de vergadering naar beneden. Een goed begin is het halve werk. Dus lees je stukken, schrijf vragen op en vorm alvast een mening of ideeën die je tijdens de vergadering aan de andere OR-leden kunt voorleggen. Dit levert enorm veel tijdwinst op en maakt het vergaderen ook nog eens dynamischer.

Tip 2 Een doelstelling per agendapunt
Een goede manier om efficiënt te vergaderen is vooraf een doelstelling te bepalen per agendapunt. De doelstelling omschrijft wat aan het einde van dat vergaderpunt het resultaat moet zijn. Dit geeft structuur en  richting aan de OR vergadering en behoedt je voor discussies over bijzaken.

Tip 3 Effectief omgaan met stokpaardjes 
Iets waar iemand vol van is, wordt vaak te pas en te onpas ter sprake gebracht. Dat komt de efficiëntie van de vergadering niet ten goede, maar regelmatig heeft het stokpaardje wel een raakvlak met het actuele onderwerp. Het is daarom effectief om hier kort aandacht te schenken en te bespreken hoe, wanneer en bij welk onderwerp dit stokpaardje van toepassing is. Op deze wijze geef je gehoor aan ieders bijdrage, zonder een OR-lid te demotiveren voor de rest van de OR vergadering.

Veel vergadersucces toegewenst!